boq_redline750-2.gif

     

Byte av dator / Flytta BOQ-program till ny dator

Om din din dator kraschat, eller om du ändå vill byta dator, så finns det flera sätt att få igång BOQ-programmet på den nya datorn.

BOQ har ingen fil utanför den egna BOQ-mappen och endast en uppgift i Windowsregistret som återskapas automatiskt vid nästa programuppdatering.

1 - Byte av dator.


Om du har kvar den gamla datorn
 

 • kopiera hela BOQ-mappen till en USB-pinne, till en CD-skiva eller över ett nätverk till den nya datorn. Ex. normalt till C:\ eller den mapp du vill använda.
    
 • Gör sedan en ny genväg till BOQ.EXE i mappen.
   
 • Sedan är allt klart för att bokföra igen. (Har du Windows Vista eller Win7 så ska du uppdatera BOQ så skapas nya uppgifter automatiskt i registret)

Se här hur du flyttar bokföringsprogrammet »

2 - Kraschad dator

Även om datorn 'kraschat' och inte startar så kan man ändå ofta läsa från hårddisken om man kopplar in den på en annan dator.

 • Enklast är att koppla in hårddisken på USB-porten med ett sk. externt kabinett, som kostar från 200 kr. Det finns idag en hårddiskadapter, Deltaco SATA-61, som passar både SATA och IDE-hårddiskar.
   
 • Om hårddisken är kopplad på din egen nya dator är det bara att kopiera BOQ-mappen till ex. C:\ och skapa en ny genväg till BOQ:EXE i mappen på skrivbordet.
   
 • Om hårddisken är inkopplad på en annan dator så kopierar du BOQ-mappen till ex. en USB-pinne och från den kopierar du in den på nya datorn. Kopiera därefter mappen till din nya dator, till C:\ eller C:\Program och gör sedan en genväg till BOQ.EXE i mappen. (Har du Windows Vista så ska du uppdatera BOQ så skapas de uppgifter Vista vill ha automatiskt i registret)

3 - Använd säkerhetskopia


Om du inte har tillgång till BOQ-mappen, men har en säkerhetskopia av bokföringen så gör du så här:

 • Gör en nyinstallation av BOQ - se till att det är senaste version. Använd alltså inte en gammal version av BOQ för installationen utan säg till om en ny hos oss.
   
 • När du gjort installationen får du en fråga om du vill läsa in licensen. Svara NEJ så kommer en fråga om du vill läsa in säkerhetskopia. Svara JA så läses kopian in och den innehåller även din licens fil.

Klart att fortsätta bokföra.

4 - Ingen kopia men din revisor har bokföringen

 • Gör en nyinstallation. Tala med din revisor så att du lägger upp de år han har. Det äldsta året måste läggas upp först.
 • Har din revisor vår byråversion QLIENT, kan har exportera samtliga uppgifter på ett enkelt sätt.
 • Om han inte har det så får du importera årsvis i sk. SIE-format.

5 - Inget av ovanstående möjligt

Tråkigt - Erfarenheten är den dyraste läraren.

Det är mycket enkelt att göra säkerhetskopia i BOQ - kom ihåg det i framtiden!

Har du skrivit ut dina verifikationslistor så är det ju enklast att bokför på nytt från dem, åtminstone de sista året.