BOQ bokföringsprogram

Dagskassa normal kontering

 

Dagskassa normal kontering

 

Previous topic Next topic  

Dagskassa normal kontering

 

Previous topic Next topic  

Vi ska nu bokföra en "Dagskassa" d v s de försäljningar som gjorts under en dag i butiken på normalt sätt.

Exempelverifikat för normal kontering:

 

Datum xx-xx-xx                Dagskassa

 

Varuförsäljning inkl moms        6 245:-

Kreditkort                        1 990:-

Kontanter                        4 255:-

 

Bokför så här:

 

1 - Verifikationsnummer

Programmet föreslår hela tiden nästa verifikationsnummer i serien. Om du skulle göra fel på en verifikation och har hunnit godkänna den, kan du på denna plats göra en komplettering av det sparade verifikatet genom att slå in det verifikatets nummer. Observera att du då gör en komplettering, inte en ny verifikation.

Nu trycker du endast [Enter] för att fortsätta till nästa registreringspunkt.

 

2 - Datum

Du får automatiskt upp samma datum som den sista verifikationen du bokfört. Ska datumet vara samma, går du bara vidare med [Enter].

Ska du byta datum gör du det med [piltangent] eller genom att direkt skriva in [siffra] för datumet. Datum accepteras endast i stigande ordning.

 

3 - Verifikationstext

Det är värdefullt att alltid ha texter på verifikaten då du kan använda texterna för både sökning och urval i BOQ. Programmet innehåller många hjälpmedel som förenklar textarbetet.

 

4 - Första Kontonummer

Tag som regel att alltid börja med Kassa, Postgiro, Check, Kund- eller Leverantörskonto. Det ger dej en förstärkt kontroll av hur Debet/Kreditkontering av belopp skall ske. Slutkonteringen av verifikation är nästan alltid omvänd mot den första radens kontering. I det här fallet börjar du med att bokföra på Konto 1910 - Kassa.

 

5 - Belopp

Du kommer direkt till debetkolumnen och slår in kassaökningen, 4 255 kr + [Enter]  Under debetkolumnen står nu det beloppet som summa, och längst till höger står differensen, som är samma belopp eftersom du ännu inte bokfört något i kreditkolumnen.

 

6 - Nästa Konto - Belopp

Nu har du bokfört de kontanter som ingått i dagskassan. Då bokför du de kreditkortsbetalningar som gjorts. Du kan antingen ha ett separat konto för just kreditkort, eller så bokför du det på Konto 1930 - Checkräkning. Skriv in beloppet 1 990 kr + [Enter]. Nu har du saldot 6 245 under debetkolumnen, och samma belopp som differens.

 

7 - Slutför verifikationen

Man kan säga att du nu har talat om hur mycket "pengar" du fått in under dagen, och ska nu tala om var dom pengarna kommer ifrån. Eftersom tillgångarna har ökat, och är bokförda i debet, ska nästa belopp naturligt ligga i kredit. Om du har gjort inställningar för att automatkontera momsen, behöver du nu bara bokföra själva försäljningen. Ange ditt försäljningskonto, ex 3010 - Försäljning. Du hamnar då direkt i kreditkolumnen, om du har märkt upp kontot rätt i kontoplanen. Här behöver du nu bara ta ett [,] - komma på sifferbordet, så hämtas saldot in. Det vill säga beloppet 6 245, som är den aktulla differensen. Ta nu [Enter], så kommer du att ha beloppet 6 245 som summa under både debet- och kreditkolumnen, samt Noll som differens.

   

8 - Klar, momsen kollas

När nu verifikationens saldo är Noll kollar systemet om det skall skapa momskontering, det vill säga om du har valt att ha automatkontering för momsen. Du får då frågan; Klart för momskontering? När du svarar Ja, utförs automatkonteringen, och du har nu fyra rader i konteringsbilden, där kontot för utgående moms har lagts till, och summan för försäljning har reducerats med samma belopp.

Du får nu frågan; "Är uppgifterna OK?". Om så är fallet svarar du Ja, medan du svarar Nej, om du vill göra någon korrigering.

Observera att om du inte har automatkontering, måste du själv räkna ut vad nettoförsäljningen och momsen blir, och bokföra dessa separata.