BOQ bokföringsprogram

Kostnadsverifikation

Kostnadsverifikation

Previous topic Next topic  

Kostnadsverifikation

Previous topic Next topic  

Den här sidan är avsedd för dej som vill prova på den allra enklaste bokföringen och behöver grundhjälp för det.

Registrera uppgifterna på nedanstående KOSTNADS-verifikation

 


Järnhandel Spiken






Stålhammare

1 st

195.00 kt

Moms


48.75 kr

Öresutjämning


0.25 kr




Att betala


244.00 kr


Grundprincipen ska vara så här på konteringsraderna. Lär dej den principen så blir bokföringen lättare.

 

Rad 1-Verifikatets totalbelopp. Det här är ju det beloppet du är absolut säker på. Om det är en betalning du gjort så är du säker på debet eller kredit när det gäller Kassa/Postgiro/Check. Här är det kredit (-) eftersom det är en utbetalning.
 
Rad 2-Moms på verifikationen. Moms på inköp slår du in i debet. Det är ju en tillgång för företaget eftersom vi ska få dra av den vid redovisningen av moms. Här kan du använda olika finesser som hjälp.
 
Rad 3-Kostnad för vad? Välj konto för vad kostnaden avser. Konteringen ska vara i debet och du kan också låta eventuell öresutjämning ingå i detta belopp. Du kan avläsa beloppet på bildskärmen som verifikationsdifferens. Denna ordningsfölj ger fördelen att öresutjämningen kan läggas på sista raden, dvs du kan hämta saldo på verifikatet. Dessutom, om du är osäker på debet/kredit så gäller, vanligtvis, att raderna efter rad 1 har omvänd kontering vad avser debet/kredit.

 

Bokför så här:

 

1 - Verifikationsnummer

Programmet föreslår hela tiden nästa verifikationsnummer i serien. Om du skulle göra fel på en verifikation och har hunnit godkänna den, kan du på denna plats göra en komplettering av det sparade verifikatet genom att slå in det verifikatets nummer. Observera att du då gör en komplettering, inte en ny verifikation.

Nu trycker du endast [Enter] för att fortsätta till nästa registreringspunkt.

 

2 - Datum

Du får automatiskt upp samma datum som den sista verifikationen du bokfört. Ska datumet vara samma, går du bara vidare med [Enter].

Ska du byta datum gör du det med [piltangent] eller genom att direkt skriva in [siffra] för datumet. Datum accepteras endast i stigande ordning.

 

3 - Verifikationstext

Det är värdefullt att alltid ha texter på verifikaten då du kan använda texterna för både sökning och urval i BOQ. Programmet innehåller många hjälpmedel som förenklar textarbetet. Skriv alltså in leverantörens namn så du får ett bra sökord och även lätt kan se namnet i alla listor och rapporter.

Läs mer om hjälpmedlen i Flik 2 Grundbok - Kontering/Bild

 

4 - Konteringsrader

 

GBEnkelDemo

 

Kontering rad 1 = Konto som beloppet betalts från.

På första raden bokför du ALLTID dokumentets totalbelopp. Du är alltid säker på att vilket belopp du betalt och att börja med totalbeloppet ger flera fördelar längre fram. Här ska du alltså slå in konto för Att betala-raden kr 244:-

 

Välj Kontonummer

Om du vet kontonumret så slår du bara i det och när du trycker [Enter] kommer kontonamnet in i rutan till höger. Du flyttas sedan till beloppskolumnen. Här har du betalt kontant och bokför på Kassa konto, ex 1910 om du har Bas 2004-kontoplan.

 

Vet du inte kontonumret så kan du få hjälp på flera olika sätt.

 

Sök i kontoplanen

Tryck [F8] så får du upp en meny där du kan välja Kontoplan. Du kan även direkt trycka [+] så passerar du menyn och får direkt upp kontoplan. Bläddra till det konto du ska ha - Kassa / Postgiro / Checkräkning och tryck [Enter]

 

Sök på kontonamn

När du står i kontokolumnen kan du direkt trycka in bokstäver i det kontonamn du söker. För varje bokstav du slår in så visas de 10 första kontona som texten stämmer på. Sökningen sker i hela kontonamnet, dvs. om kontot heter Bil Bensin så hittar systemet om du börjar skriva några bokstäver i bensin. När du hittar namnet trycker du [Enter] på det. Vill du avbryta så trycker du [ESC].

Du kan även söka med bokstäver i själva kontoplanen när du har den uppe.

 

Sök med kontonummer

Vet du att kontot börjar med ex. 19 så slår du in 19 och trycker [Enter] så kommer du direkt in i kontoplan på första kontot som börjar på 19. Flytta ner till det konto du ska ha och tryck [Enter] så kommer det ner i bilden.

 

Belopp på rad 1 = Belopp som betalts

Beloppet ska bokföras i Kredit när det är en utgift som tas från Kassa - Postgiro eller Checkkonto.

Alltid när du bokför beloppet du betalt så ska det på Kassa - Postgiro och Check bokföras i KREDIT.

När du står i beloppskolumnen Debet så kan du flytta till Kreditkolumnen genom att slå [Enter] eller [-]. Slå sedan in beloppet och tryck [Enter].

 

Kontering rad 2 = Konto för Ingående moms

Här bokför du Ingående moms, dvs. den moms du betalt. Du slår in kontot för Ing moms, 2640. (Se föregående konteringsrad  om du behöver söka kontot)  När du trycker [Enter] kommer du vidare till beloppskolumnen.

 

Belopp på rad 2 = Ingående momsbeloppet

Om det är en enkel kostnadsverifikation som denna så ska du kontera raderna efter själva betalningsraden med omvänd kontering mot betalningsraden, dvs Debet.

Momsen har du normalt utskriven på kvittot och här slår du in 48.75 i debet. (Regler om krav på verifikationer för rätt till momsavdrag behandlar vi inte här)

 

Kontering rad 3 = Konto för det vi har köpt

På det här verifikatet finns en Öresutjämning och det förekommer ju allmänt nu när allt avrundas till närmaste 50-öring.

Du ska inte kontera öresavrundningen på ett eget konto utan så här ska du räkna:

Det betalda beloppet 244.00 minus momsen 48.75 är den kostnad du betalt för hammaren, dvs 195.25.

Vi ska alltså välja konto för hammaren, inte för öresutjämningen, och väljer ex. 5410  Förbrukningsinventarier

 

Belopp på rad 3 = Kostnaden för vad vi köpt

Nu slår du in beloppet 195.25 i debet och sedan är verifikationen klar.

Du behöver inte göra uträkningen vi beskrev ovan utan kan också direkt hämta verifikationsdifferensen via menyn på [F8] eller direkt trycka [F5] så räknar systemet ut beloppet och lägger in det i rätt kolumn.