BOQ bokföringsprogram

Kassaregister

Kassaregister

Previous topic Next topic  

Kassaregister

Previous topic Next topic  

Så här skriver Skatteverket på sin hemsida

 

Kassaregister

Vad menas med "fakturerad försäljning" och "kontantfaktura"?

Kassaregisterlagen innebär att fakturerad försäljning inte behöver registreras i ett kassaregister. Om en företagare ställer ut en faktura vid försäljningstillfället och tar betalt samtidigt, räknas det i så fall som kontant betalning som ska registreras i ett kassaregister?

När ett företag ställer ut en faktura innebär det normalt att betalning sker vid ett senare tillfälle än försäljningstillfället. För att räknas som "fakturerad försäljning" krävs att fakturan uppfyller bokföringslagens krav på verifikationer (5 kap. 7 §). För att uppfylla de kraven måste fakturan innehålla uppgift om när den har sammanställts, när affärshändelsen har inträffat, vad denna avser, vilket belopp den gäller och vilken motpart den berör.
 
Om ett företag upprättar en faktura och samtidigt tar kontant betalt vid försäljningstillfället brukar denna benämnas "kontantfaktura". För att betalning av kontantfakturor inte ska anses som kontant betalning och därmed registreras i ett kassaregister måste följande förutsättningar vara uppfyllda:

Kontantfakturan uppfyller bokföringslagens krav på en verifikation. Vilka krav det är har beskrivits ovan. Man bör särskilt notera att det innebär att motparten ska vara identifierbar, dvs. namn och adress ska anges på fakturan.
Kontantfakturan bokförs enligt reglerna för bokföring av fakturor. Övergripande innebär det att god redovisningssed ska iakttas. Varje faktura utgör en verifikation som ska bevaras i ursprungligt skick enligt bokföringslagens regler.

I bokföringslagens mening är betalningen av kontantfakturan en sådan kontant betalning som ska bokföras senast påföljande arbetsdag. Verifikationen för försäljningen och betalningen är kontantfakturan som därför måste bevaras i bokföringen.