BOQ bokföringsprogram

Bokslutsarbete

Bokslutsarbete

Previous topic Next topic  

Bokslutsarbete

Previous topic Next topic  

I den här mappen hittar du rutiner för allt bokslutsarbete, samt rutiner för att hantera bokslutsarkiv. Arbetar du med delårsbokslut så kan du arbeta med bokslutet här samtidigt som du kan fortsätta den vanliga bokföringen för följande månader. Det tar ju ofta lite tid innan man samlat in alla uppgifter för ett periodbokslut och man behöver då inte 'slira' med bokföringen.

 

Moms och skattedeklarationer

Om du har poster i bokslutet som innehåller moms, bortsett från ombokningen av momsen till redovisningskonto, bokför dem i stället i grundboken så kan du hela tiden ta ut en ny korrekt momsrapport innan du fastställt bokslutet.

Behöver du kolla momsrapporterna för året och avstämma dem så hittar du rutiner för det i meny 16-3-6 där du kan följa upp momsen månad för månad.

Vill du kolla och stämma av skattedeklarationerna avs sociala avgifter och anställdas skatter så hittar du hjälp till det i meny 16-3-7.

Om du använder Exelent Skatt och vill skicka med momsuppgifterna till deklarationsprogrammet (om du ska redovisa momsen i inkomstdeklarationen) så skapas momsuppgifterna när du tar ut en momsrapport i meny 3-1-1. OBS att du ska ta ut rapporten innan du avslutat bokslutet och gjort momsomföringarna.

 

1. Bokslutsregistrering

Här går du in för att registrera bokslutstransaktioner. Du får allra först välja vilken månad som är bokslutsmånad. Bläddra mellan månaderna med [piltangent] och välj månad med [Enter].

Du känner igen själva registreringsbilden från grundboken. Precis som i grundboken, så kan du ta [F2] för att komma ut till menyvalen till vänster om registreringsbilden. Där har du tillgång till rapporter och hjälpmedel. Om du använder dig av [F8], hittar du ett antal genvägar som är användbara under registreringen. Även [F10] fungerar som i grundboken. Du får fram saldolista, där du kan gå vidare och se kontoutdrag och enskilda verifikat. Och du har även här tillgång till räknare, genom att ta [F9] var som helst, eller genom att ta [,,] (två kommatecken) när du står i registreringsbildens beloppskolumn.

 

Transaktionsnummer

 

Punkt08010101

Transaktionerna numreras från 1 och framåt. normalt trycker du endast [Enter] på förslaget Ny transaktion.

 

Ändra i tidigare transaktioner

 

Punkt08010102

 

Vitsen med bokslutsrutinen är ju att du kan ändra eller radera bland alla dina bokslutsposter, precis som att arbeta med penna och papper, men du kan hela tiden se resultatet av ditt arbete sanbbt och enkelt.

Går du ner på en tidigare transaktion och trycker [Enter] så kan du välja mellan att ändra uppgifter i den eller att radera den. Med [ESC] avbryter du bokslutsarbetet.

 

Verifikationstext

Textrutan innehåller inga genvägar till konteringsbilder eller liknande då knappast fyller någon funktion här.

 

Bokslutsraderna i tabellen

Du bokför på precis samma sätt som i grundboken och trycker du [F8] kan du se vilka genvägar som finns på olika platser.

 

Bokslutsnoteringar

Du kan, via [F7] göra noteringar på varje bokslutstransaktion som sparas med den aktuella transaktions till dess du avslutar bokslutet.

Om du gör utskrift av transaktionerna vid avslut till verifikationsfil så skrivs dina noteringar ut. Noteringarna spara inte i verifikationsfilen utan är ju en information som ska kunna läsas på underlget.

 

Saldolistan

 

Punkt08010103

 

Med [F3] kommer du ner till saldolistan längst ner på skärmen, där du kan bläddra mellan kontona och kolumnerna med [piltangenterna]. Listan följer och visar de konton du bokför på. Saldolistan ger dej vägar till olika registreringar och rapporter på ett snabbt sätt. På valfritt konto och valfri kolumn kan du trycka [Enter] för följande rutiner:

Om du använder Exelent Skatteprogram kan du exportera information genom att trycka [D] i saldolistan , kontonutdrag eller verifikationer. Exportera ex.vis uppgift om Ej avdragsgilla kostnader, inventarierinköp under året frånden här platsen då du enkelt hittar all information.

 

Grundbokskolumnen

I grundbokskolumnen ser du det saldo som finns i din bokföring, dvs de uppgifter som registrerats i grundboken fram till bokslutsdatum. Trycker du [Enter] får du upp alla månadernas debet- resp. kreditsaldo. En bra översikt för många frågor. Trycker du [Enter] i den listan så får du ett kontoutdrag from. den månad du står på.

I kontoutdraget kan du trycka [Enter] för att se den verifikation du står på. Du backar med [Escape].

 

Boksluts- och Saldokolumnen

Bokslutskolumnen visar de omföringar du gjort på varje konto och saldokolumnen visar aktuellt utgående saldo. Trycker du [Enter] i någon av dessa kolumner får du upp de transaktioner som gjorts på kontot på den aktuella raden.

 

Hjälp- och avprickningskolumner

 

Punkt08010104

 

Inventering / Föregående årkolumnen

På balanskonton, 1000 - 2999, visar kolumnen de inventeringsuppgifter du eventuellt registrerat. Du kan i meny 8-1-6 registrera inventeringsuppgifter. Du kan även trycka [Enter] i kolumnen och registrera inventeringsuppgifter på balanskonton här.

Ett praktiskt sätt är att slå in de inventerade uppgifter man har när man börjar med bokslutsarbetet, ex. Kassa, Bank, Plusgiro, Kundfordringar och Leverantörsskulder. När utgående saldo i bokslutet stämmer med den inventerade uppgift så kommer i OK-kolumnen en tydlig OK-markering och man slipper söka bland kontoutdragsuppgifter etc..

På resultatkonton, 3000 - 8999, visas uppgifterna från föregående år och man kan enkelt bläddra genom konton jämföra med kolumnen utgående saldo och därmed få en snabb kontroll att man inte missat något eller skiftat mellan olika konton.

 

Bokslutsbilagekolumnen

På alla balanskonton kan du skapa en bokslutsbilaga med inventerings- eller informationsuppgifter. Trycker du [Enter], eller [B] i valfri kolumn, får du upp en lista på alla balanskonton och du står på samma konto du var på i saldolistan. Du kan också, när du är i registreringsbilden för bokslut, trycka [F5] för att komma direkt bokslutskolumnen. Om du vill skapa bilaga på kontot så trycker du [J] för att markera att du vill använda bilagor på det kontot. När du är i balanskontolistan kan du importera uppgifter till bilaga för vissa konton eller trycka [Enter] för att öppnas kontots sida. I bilaga sätter du den rubrik du vill ha och registrerar önskade uppgifter.

Trycker du [F3] kan du importera uppgifter till bilagan. Om importrutiner inte finns för det konto du valt så säjer systemet till.

 

Prickatkolumnen

I kolumnen för prickat, får du själv markera vilka konton du har avstämt färdigt i bokslutet. Ställ dig på önskad rad och ta [Enter], så får du ett OK, som hjälper dig att hålla reda på vilka konton som är färdiga.

 

2. Nytt bokslutsdatum

Här kan du gå in och ändra bokslutsdatum på det bokslut du håller på att arbeta med. Du får först svara [J] på frågan om du vill byta bokslutsdatum. Bläddra sedan mellan månaderna med [piltangent] och välj månad med [Enter]. Observera att du kan bara byta månad innan du har valt att fastslå bokslutet. När du fastslår bokslut görs dina bokslutstransaktioner om till verifikationer.

 

3. Radera bokslut

Ett pågående bokslutsarbete som ännu ej är fastställt, kan raderas här. Du får först svara [J] på frågan om du vill radera pågående bokslut, så att du inte råkar radera det av misstag.

 

4. Fastslå bokslut

När du har registrerat samtliga bokslutstransaktioner, och vill fastslå det färdiga bokslutet, går du in här. Du får då svara [J] på frågan om du vill överföra bokslutet till verifikationsregistret. Dina bokslutstransaktioner läggs i verifikationsregistret och bokslutet töms. Vill du spara transaktionerna i bokslutsarkivet ska du göra det innan du fastslår bokslutet. Behöver du göra ytterligare poster i bokslutet går du bara in och öppnar ett nytt bokslut på samma datum.

 

5. Bokslutsarkiv

Du kan spara ett pågående bokslut i arkivet för att kunna använda det som mall till andra bokslut på samma företag. När du vill börja med ett nytt bokslut och har ett i arkivet så går du hit och aktiverar det för att använda det i det nya bokslutet.

 

6. Inventering kontosaldon

Här går du in för att registrera inventerade värden på balanskonton som har ett värde du vet, ex. mot kontoutdrag från bank, lånebesked eller utdrag från reskontror. När du sedan registrerar bokslutstransaktioner, så ser du när bokföringen stämmer med inventerade värden. Du bläddrar mellan kontona med [piltangent]. Efter belopp som ska vara plus, kan du välja på att ta [Enter] eller [+]. För belopp som ska vara minus tar du [-] före eller efter beloppet. Spara registrerade uppgifter med [F2].