Här ligger alla standardrapporter som verifikationslista, periodiseringslista, balans- och resultatrapport (även med jämförelse mot budget, tidigare år etc), kontoutdrag, momsrapport, huvudbok, saldolista samt lista äver månadsförändringar på balans- och resultatkonton. Dessa rapporter tar hänsyn till de rättelser och periodiseringar du gjort.
När du ska välja en rapport, bläddrar du till önskad rad med [piltangent] och väljer med [Enter]. Systemet föreslår då själv vilken period du får rapporten på. Om den föreslagna perioden är den du vill ha, accepterar du genom att ta [F5] för att välja utskriften. Om du däremot vill byta period, så går du med [höger piltangent] till "Fr o m månad" och tar [Enter]. Du får då fram en listan över räkenskapsårets alla månader, där du med [piltangent] bläddrar till önskad månad, och väljer den med [Enter]. Detsamma gör du i kolumnen "T o m månad".
Du väljer sedan att göra utskrift på bildskärm, skrivare, eller som fil till Microsoft Word och Microsoft Excel eller Adobe Acrobat.
Här nedan kan du läsa en kort beskrivning av vad varje standardrapport består av;
Verifikationslista
Ekonomiska händelser i företaget dokumenteras av verifikationer. Händelserna verifieras - bestyrks - av dessa handlingar.
Händelserna skall noteras kronologiskt, i tidsmässig ordning och det gör man i vad lagen kallar Grundbok (tidigare dagbok).
I denna handbok kallar vi grundboken ofta för verifikationslista, eftersom det är precis en lista av företagets verifikationer. De bokförda verifikationerna är grundmaterialet till alla rapporter.
Periodiseringslista
Visar de rättelser du bokfört. Exempelvis om du arbetar i mars månad, och bokför ett verifikat som är ett tillägg till januari, så ser du den rättelsen på den här listan.
Balansrapport
Balansräkningen har fått sitt namn av att den balanserar företagets tillgångar och skulder genom att differensen redovisas som eget kapital. Balansräkningen skapas av de poster i verifikationslisten som konterats på kontoklasserna 1 och 2:
• | 1 - Tillgångar. Delas upp i Omsättningstillgångar och Anläggningstillgångar. Omsättningstillgångar är de tillgångar som ständigt är i rörelse, till exempel kassa, checkräkning och kundfordringar. Anläggningstillgångar är inventarier, bilar etc. |
• | 2 - Skulder och Eget kapital. Normalt uppdelad i tre delar, Kortfristiga skulder, Långfristiga skulder och Eget kapital. Kortfristiga skulder innehåller exempelvis leverantörsskulder. Långfristiga skulder innehåller banklån och dylikt. Eget kapital är ägarens uttag, insättningar etc. |
Balansrapport med periodförändring
Innehåller samma siffror som en "normal" balansrapport, med skillnaden att du får en redovisning över den förändring som skett på varje konto för den period du tittar på.
Resultatrapport
Resultatrapporten ska visa företagets resultat under året. Resultaträkningen skapas av de poster i verifikationslistan som konterats till kontoklasserna 3 - 8, det vill säga alla intäkter under året, samt alla kostnader som varuinköp, personalkostnader, ränta på lån etc.
Resultatrapportens rubrikindelning kan variera, men du kan alltid läsa ut hur verksamheten avlöpt.
Resultatrapporten kan du även få med jämförelse mot föregående år, med jämförelse mot budget etc.
Kontoutdrag
Visar samtliga poster som bokförts på enskilda konton, för den period du beställer.
Momsrapport
Det mycket enkelt att göra din momsdeklaration, eftersom momsrapporten i programmet ser ut exakt som den deklaration du får från skattemyndigheten. Observera att det är mycket viktigt att du har märkt upp din kontoplan rätt, för att momsrapporten ska bli korrekt. När du skriver ut rapporten kan du även få en rapport med kontroll av in- och utgående moms i förhållande till kostnaderna resp. försäljningen för den aktuella momsperioden.
Läs mer om moms och kontroller i flik 1 Inställn/företag mapp 3 Moms - 3-månadersredovisning
Huvudbok
Huvudboken innehåller all bokföring från verifikationslistan + Ingående balans. Den sorteras upp kontovis och inom varje konto sker sedan
vidare sortering i tidsordning. Vill du t.ex. kontrollera Drivmedelskostnader på personbilen söker du upp konto 5611, och kan där avläsa varje enskild post som bokförts på kontot i datumordning.
Huvudboken ger dej mycket direktinformation, sorterad och klar.
Saldolista
Saldolistan visar det aktuella saldot på samtliga konton, det vill säga både balans- och resultatkonton.
Månadsförändringar balanskonton
Här får du en överskådlig rapport, där du ser räkenskapsårets alla månader, med en redovisning om hur varje balanskonto har förändrats månadsvis, samt en summering av årets förändring.
Månadsförändringar resultatkonton
Här har du samma rapport, men redovisningen avser resultatkonton.
Om du vill ha en utskrift på verifikationer, men inte för en hel månad, kan du istället gå till menypunkt 3-2-1. Där får du ange från vilket verifikationsnummer, och till vilket nummer du vill ha utskrift på.
Här finns så kallade chefsrapporter, där du har balans- och resultaträkning som innehåller finansiell analys och kapitalomlopp. Du kan även här få resultaträkning med jämförelse mot föregående år plus budget, samt jämförelse mot två tidigare år. Rapporterna innehåller sammanfattningar, specifikationer och nyckeltal.
Chefsrapporterna innehåller nu även en grafisk rapport. Se webben www.boq.se - Support - Kurs på webben
De grafiska rapporterna visar upp till 8 olika kontogrupper som du märker upp i kontoplanen. I rapportmenyn trycker du [F6] för att märka konton för rapport nr 7. Rapport nr 8 och 9 använder samma gruppering av kostnadskonton från konto 5000 och uppåt, men har en egen märkning av konton i grupp 3000 - 4999 för bruttovinstberäkning.
Om du använder dig av filialer, kan du här göra utskrifter på resultatrapport, kontoutdrag och huvudbok för filialerna. I resultatrapporten jmf föregående år eller budget så kan du välja att få jämförelsevärden för helt år. Du kan även här få resultaträkning med jämförelse mot föregående år plus budget samt jämförelse mot två tidigare år.
Jämförelsevärdena för föregående år måste importeras i meny 10-1-3 först.
När du exporterar rapporter till Word, Excel eller PDF får du välja ett namn som filen sparas med. Gör du rapporter på flera filialer så kan du ange samma namn och BOQ lägger automatiskt till filialnumret i namnet så du kan identifiera den enkelt i Export-mappen.
Här kan du lägga ihop flera filialer i en rapport, och se hur filialerna fördelar sig på olika konton.
En idrottsförening kan tex enkelt ta ut en rapport som sammanställer ungdomsverksamheten för både pojkar och flickor på en rapport eller ta ut en rapport på hela herrsidan, seniorer + juniorer och pojkar.
Dessutom finns en unik rutin som mycket användbar. Idrottsföreningen kan tex se hur intäkter och kostnader fördelar sej mellan de olika sektionerna, konto för konto.
Metoden kan också användas av ett ex. åkeri som kan se hur både intäkter och kostnader fördelar sej mellan de olika bilarna.
Här tar du ut rapporter på underkonton, både från balans- och resultatkonton.